Hoe stevig sta jij in je schoenen?

Stevig in je schoenen…

Hoe je het ook wendt of keert, de wereld om ons heen kan het er stormachtig aan toe gaan. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat we niet voortdurend omver worden geblazen of totaal de kluts kwijt raken.

Let wel; de nadruk ligt op ‘voortdurend’. Het is helemaal niet erg wanneer je het op enig moment even niet weet en je je dan moet herbezinnen.

sterk leiderschap

Voor ieder van ons en vooral voor leiders die de zorg dragen voor anderen, is het dus essentieel dat we te midden van alle turbulentie om ons heen stevig in onze schoenen kunnen blijven staan.

Dat laatste is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat dan?

In de komende 2 artikelen krijg je 6 praktische antwoorden op deze vraag. In dit artikel lees je de eerste 3 daarvan.

Antwoord 1:     Pak je ‘Plek’

Overal waar we als mensen samenwerken of samenzijn, kun je spreken van een ‘systeem’.

In zo’n systeem heeft iedereen een rol en is er ook een soort van ‘rangorde’ te bespeuren. Binnen een organisatie is die rangorde snel duidelijk wanneer je kijkt naar wie zaken (voor anderen) beslist, wie de meeste kennis of ervaring heeft en ook wie de meeste informele macht lijkt te hebben. In het verleden hebben we daar een aantal artikelen aan gewijd. Lees daarom nog eens dit artikel over het systeemdenken en dit artikel over leiderschap binnen een systeem

Terug naar die ‘plek’….. Weet jij welke plek van jou is? Weet jij welke bevoegdheden en verantwoordelijkheden jij precies hebt? Weet jij exact wat ‘jouw pakkie an’ is? Weet jij ook hoe jouw ‘plek’ zich verhoudt tot de ‘plek’ van anderen? En ken je ook de plek van de ander?

Wanneer jij weet welke jouw ‘plek is en deze ook maximaal inneemt, weet je wat je te doen staat, ken je je grenzen en weet je ook wat er bij anderen thuishoort. Op jouw plek ben je veilig, kun je je invloed maximaal aanwenden, boek je maximaal resultaat en weet je ook wat je verantwoordelijkheid is. Daarnaast geef je ook anderen hun eigen verantwoordelijkheid (terug).

plek pakken

Antwoord 2:     Stop met het Drama!

Wanneer wij als W2 Insight voor de eerste keer binnen een organisatie met een programma starten, verwonderen wij ons telkens weer over de mate en wijze waarop medewerkers en leidinggevenden op elkaar reageren. Er wordt frequent met de vinger naar elkaar gewezen en helaas is vaak ook de eigen verantwoordelijkheid het ‘stiefkindje’.

Een 2e effectieve manier om steviger in je eigen schoenen te staan is voor jezelf te stoppen met dit ‘Drama’. Een fantastisch hulpmiddel is hier de Drama Driehoek van Karpman. Lees nog eens dit uitgebreide artikel hierover. Daarna weet je proces wat we bedoelen en wat je moet doen om uit deze ‘driehoek’ te stappen.

Antwoord 3:     Focus op waar je naar toe wilt!

Stel jezelf eens de vragen:

  • “Sta ik elke dag op met een duidelijke focus?”
  • “Heb ik een doel voor ogen en heb ik ook de ideeën hoe daar te komen?”
  • “Realiseer ik mijn dromen of ambities wel voldoende?”

Wanneer je jezelf op één of meerdere van deze vragen het antwoord “Nee” of “Weet ik niet” geeft, zal het je meteen helder zijn dat de doelen die je voor ogen hebt onvoldoende duidelijk gedefinieerd zijn. Hetzelfde geldt dan automatisch ook voor je ideeën om die te bereiken.

Zonder een heldere ‘Stip aan de horizon’ heb je geen duidelijke en krachtige persoonlijke visie. Het is bijna onmogelijk om gericht ergens naar toe te werken, doelen te halen of ambities te realiseren. Je mist de benodigde focus, schiet geregeld alle kanten op en vervalt snel in de waan van de dag.

Kortom, je staat allerminst stevig in je schoenen.  

Wat je nodig hebt is een duidelijke (persoonlijk) visie en een doel voor ogen waar je blij van wordt en wat je dermate veel energie geeft dat je er bij wijze van spreken dag en nacht aan denkt.

Wanneer je weet waar je heel graag naar toe wilt, hebben tegenslagen of negatieve omstandigheden ook veel minder vat op je. Op deze manier sta je weer veel steviger in je schoenen en pak je je eigen roer (weer) stevig in handen.

Kun je deze power voelen?

doel

Hoe nu verder?

In ons volgende artikel geven we je nog meer manieren geven om steviger in je schoenen te staan. Mocht je nu al vragen hebben of even willen sparren, klik dan op de groene button rechtsboven en boek meteen je afspraak.

Kijk daarnaast ook eens naar ons leiderschapsprogramma ‘Lead the way you love’. In dit jaarprogramma ga je pas echt ‘Stevig in je schoenen staan!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers die in onze aanpak geloven