Verandering komt van binnenuit

Veranderen is een natuurlijk proces. Alles verandert ook voortdurend.

Toch is het zo dat we als mens graag in onze bekende comfortzone blijven en deze alleen verlaten wanneer dat onvermijdelijk lijkt of wanneer we er duidelijk baat bij hebben. Veranderingen tot slot die ons van buitenaf worden opgelegd, worden zowel zakelijk als privé door ons met wisselend enthousiasme, ja soms zelfs met flinke weerstand ontvangen.

Ga je binnen je team of organisatie met (grote of kleine) veranderingen aan de slag en wil je die effectief en zonder ‘gedoe’ implementeren? Plan dan vooraf een gesprek met ons!

Plan je afspraak voor een gesprek

Verandering zonder urgentie mislukt altijd

De kern van elk veranderproces bij organisaties bestaat uit twee krachtige bewegingen. We noemen deze de ‘bovenstroom’ en de ‘onderstroom’. De bovenstroom staat voor de ‘harde’ kant van elke verandering, de buitenkant, de actie, het besluit. “We gaan van A naar B”.

De onderstroom vertegenwoordigt alles wat veranderingen in psychische of emotionele zin losmaken bij alle betrokkenen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Geldende waarden en normen
  • Twijfels of angsten.
  • Gevoeld ‘verlies’.
  • Boosheid of frustratie
  • Individuele, persoonlijke of groepsbelangen.

Weet ook: de onderstroom wint altijd!

Wanneer daarbij ook nog eens de urgentie van een verandering door betrokken medewerkers niet gezien of gevoeld wordt, zal vanuit onderstroom een dermate sterke weerstand ontstaan dat elk veranderinitiatief gesaboteerd wordt.

Railways

Ontdek de eenvoud van veranderen

Het geheim van een succesvolle organisatieverandering ligt in het erkennen en onderzoeken van wat er precies leeft bij betrokkenen.

Vaak zijn leiders gefrustreerd of boos op (groepen van) medewerkers die het veranderingsproces vertragen. Hier gaat dan ook meteen alle negatieve aandacht naar uit. Naar onze mening de verkeerde aanpak.

We gaan nog een stapje verder: het is juist essentieel om alle weerstanden te ontdekken en erkennen bij je medewerkers. Juist hierin ligt de key-succesfactor voor het slagen van elke (organisatie) verandering omdat je alleen op deze wijze invloed kunt krijgen op de onderstroom.

  • Wil jevoortaan effectief veranderingen implementeren?
  • Wil je zonder gedoe of gezeur nieuwe wegen kunnen inslaan naar een effectieve organisatie?
  • Wil je optimale veranderbereidheid bij je medewerkers en in je teams?
Doe onze 'Verander-workshops'

Staat jouw organisatie voor een (grote) verandering? Laat je goed informeren!

Plan hier je persoonlijke ‘Verandergesprek’ en ontvang onmisbare tools.

Onze aanpak

Sta jij aan het hoofd van een organisatie en wil jij optimaal functionerende teams bouwen waarin wordt samengewerkt en medewerkers hun capaciteiten en talenten inzetten voor een prachtig eindresultaat?

Als W2 Insight zijn we er voor organisaties die hun teams naar een hogere performance willen tillen. We zijn er ook voor leidinggevenden die hun eigen leiderschap willen blijven ontwikkelen en die ambiëren dat hun medewerkers kunnen blijven groeien in hun eigen functioneren, samenwerking en ontwikkeling. 

Ontdek onze aanpak

Opdrachtgevers die in onze aanpak geloven

W2insight is van grote waarde geweest bij het opzetten en verder ontwikkelen van onze opleiding voor Reïntegratie Adviseurs. W2insight levert als geen ander maatwerk en werkt op een persoonlijke en authentieke manier aan attitude en persoonlijke ontwikkeling van de cursisten. Zowel in persoonlijke coaching als in groepsverband worden zo grote transformaties bewerkstelligd.

Wil je trainers of coaches die serieus werk verrichten en dit tevens met veel humor brengen,
dan ben je bij hen aan het goede adres!


Wanda Best | Directrice
Best Miracles

W2 Insight heeft bij Risse Groep voor onze werkleiders een programma verzorgd van training en training on the job.
Dit programma is gericht geweest op het terugdringen van het kortdurende frequente verzuim van de medewerkers.
Juist bij het terugdringen van deze vorm van verzuim zien wij als Risse de juiste relatie tussen medewerker en werkleider als essentieel. W2 Insight heeft met haar programma veel kwaliteit gebracht in deze relationele sfeer; zakelijk waar dat nodig is en oprecht betrokken waar dat nodig is.

Ik beveel organisaties die die hun kortdurend verzuim terug willen dringen, het programma van W2 Insight van harte aan!

Rob Poppelaars | Manager ArbeidsTrainingsCentrum
Risse Groep

"W2 Insight geeft al meerdere jaren tot volle tevredenheid van de Dienst Justitiële Inrichtingen te Roermond (onderdeel van het Ministerie van Justitie) trainingen aan langgestrafte gedetineerden in de laatste fase van hun detentie. De thema`s van deze trainingen behelzen met name Communicatie en Persoonlijk Leiderschap waarbij deze moeilijke doelgroep steeds varieert van samenstelling en hulpvragen.

Het lukt W2 Insight telkens om deelnemers aan het programma te boeien en in te spelen op de vragen die bij hen leven. W2 Insight houdt daarbij tevens de focus op de opdracht van ons als opdrachtgever. De trainingen hebben een belangrijke meerwaarde op de re-integratie van de deelnemers in de maatschappij."

M. Gerits | directrice PTC.
Dienst Justitiële Inrichtingen

Actueel

Ontvang gratis ons e-book

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book met 25 inspirerende verhalen over leiderschap.