Teams als water

Eén voor Allen en Allen voor Eén!

Regelmatig worden wij uitgenodigd door managers die last hebben van “gedoe” in hun teams. In veel gevallen vragen deze managers ons dan om “iets” te doen met het team, zodat ze van het “gedoe” verlost worden.

Een oceaan
Op die momenten citeren wij vaak een zin uit het boek “De broers Karamazow” van de grote Russische schrijver Dostojevski:
“…want alles is als een oceaan, alles stroomt en staat met elkaar in verbinding, wat je op de ene plaats aanraakt, dat weergalmt aan het andere einde van de wereld.”

Denkfout
De managers in kwestie maken namelijk een denkfout, door aan te nemen dat ze los staat van hun teams. Zoals Dostojevski al begreep, is alles met elkaar verbonden en kunnen wij niets doen met een team zonder daarbij ook de manager te betrekken.
Sterker nog, de manier waarop mensen in een organisatie met elkaar omgaan, de manier waarop ze over elkaar en met elkaar praten, is van cruciaal belang voor het welslagen en het succes van teams en organisatie. Want ook woorden brengen een bepaalde energie met zich mee en die kan positief of negatief van lading zijn.

Mensen en water
Wanneer de mensen in een organisatie de druppels zijn en de organisatie is de oceaan, dan denken we aan water!
Mensen bestaan zelfs letterlijk uit een groot gedeelte aan water, namelijk zo’n 50% bij vrouwen en 65% bij mannen. Wanneer we dit in beschouwing nemen, dan wordt het werk en het onderzoek van de Japanse onderzoeker Masaru Emoto interessant.

Lelijk water?
Emoto heeft onderzoek gedaan naar bevroren waterkristallen. Hij bekeek en fotografeerde waterkristallen onder de microscoop, nadat hij er vooraf verschillende acties op los had gelaten. Zo plakte hij woorden en afbeeldingen op (flessen met) water, of draaide hij er muziek voor.
Bijzonder was dat de bevroren waterkristallen prachtig mooi en harmonieus bleken te zijn wanneer die acties positief waren. Was dat niet het geval, dan bleken de ijskristallen misvormd en lelijk te zijn.
Emoto concludeerde hieruit dat positieve energie een harmoniserende werking heeft op de kristallen en negatieve energie een verstorende werking; een heel logische gedachte eigenlijk. Hoewel het werk van Masaru Emoto niet geheel onomstreden is, heeft het binnen de wetenschappelijke wereld voor een nieuw denken gezorgd!

Uitgaande van het feit dat mensen voor een groot deel uit water bestaan, zou het dus best eens zo kunnen zijn dat positieve of negatieve energie vanuit bijvoorbeeld woorden, een positieve of negatieve invloed kan hebben op je collega’s of je team. Realiseren we ons de impact daarvan eigenlijk voldoende?

Zeg nou zelf; doe je sneller iets voor een collega die je iets vriendelijk vraagt, of voor die collega die je bits toehapt dat hij dat dossier binnen vijf minuten op zijn bureau wil hebben liggen?

Een harmonieuze organisatie
Managers, hun teams en hun organisatie zijn als de druppels en de oceaan. Ze zijn met elkaar verbonden en als er met één druppel iets aan de hand is, dan heeft dat invloed op de hele oceaan! En wanneer die druppels in de oceaan met positieve energie gevoed worden, dan ontstaat er een hele harmonieuze organisatie, die veranderingen aankan en die top prestaties kan leveren. En het tegenovergestelde is ook waar: wanneer mensen in een organisatie gevoed worden met negatieve energie, dan raakt die organisatie misvormd en lopen de goede mensen in grote getalen weg.  Dan loopt je organisatie letterlijk leeg.

Glas water
Herken je het bovenstaande en wil je eens checken hoe het met de ‘waterhuishouding’ in jouw organisatie zit? We helpen je graag, net zoals al vele andere managers die je voor zijn gegaan. Kom eens vrijblijvend een glas water drinken bij W2 Insight op kantoor!
Een kop koffie mag natuurlijk ook 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers die in onze aanpak geloven