Persoonlijk Leiderschap

De Vijf inzichten

Enige tijd geleden kwamen we een bijzonder boek tegen waaraan we graag dit artikel wijden: ‘De vijf inzichten’ van Don Miguel Ruiz. De vijf inzichten zijn niet opzienbarend. Je zou ze zelfs een open deur kunnen noemen. Let echter eens op hoe vaak we het onszelf onnodig moeilijk maken door deze inzichten te negeren.

 

Het eerste inzicht:

‘Wees onberispelijk in je woorden.’ Het klinkt gemakkelijk maar hoe vaak zeggen we iets wat we eigenlijk niet helemaal menen? Hoe vaak zeggen we soms dingen uit ergernis of frustratie of spreken we niet helemaal de waarheid? Hoe vaak hebben we het in negatieve zin over anderen? Woorden kun je zien als energie die zowel positief als negatief kan zijn. Onberispelijk zijn in je woorden betekent dat je vanuit positieve energie spreekt. Onberispelijk zijn in je woorden houdt in dat je woorden kloppen met wat je denkt en voelt. Als je dat doet, weten anderen wat ze aan je hebben. Jij houdt niemand (inclusief jezelf) voor de gek.

Het tweede inzicht:

‘Vat niets persoonlijk op.’ Niet gemakkelijk maar een geweldig principe! Je denkt misschien nu: ‘En wat als iemand tegen mij zegt dat ik een ezel ben, dan is dat toch als belediging? Dat is dan toch persoonlijk?’ Nee, dat is het niet! Als kind zeiden we namelijk al: ‘Wat je zegt, ben je zelf’; de spijker op zijn kop! Alles wat ik tegen een ander zeg, vindt namelijk z’n oorsprong in mijn eigen referentiekader en heeft daardoor niets met de ander van doen. Dit inzicht is niet alleen van toepassing wanneer anderen ons kwetsen. Ook wanneer we complimenten ontvangen. Een compliment van de ander zegt vooral iets over die ander. Wie jij in wezen bent, heeft niets te maken met wat anderen tegen je zeggen of van je vinden!

Het derde inzicht:

‘Ga niet uit van veronderstellingen.’ Ik denk dat je het met ons eens zult zijn; het is bijna een automatisme om dingen voor anderen in te vullen. Bijvoorbeeld: Je afspraak komt te laat. Invulling: “Hij zal de afspraak wel niet belangrijk genoeg vinden.” Twee mensen zijn aan het lachen en ze kijken naar jou. Invulling: “Ze zullen wel over mij aan het roddelen zijn.” Je partner kijkt boos en is erg zwijgzaam. Invulling: “Ojé, wat heb ik fout gedaan?” Naast het feit dat we veronderstellingen vaak onbewust maken, is er nog iets vervelends aan de hand; we geloven vaak wat we veronderstellen; het wordt onze waarheid . Als je er goed over nadenkt, is dat natuurlijk onzin; je kun je er nooit zeker van zijn. Train jezelf er daarom in om op te merken wanneer je uit gaat van een veronderstelling en stel jezelf vervolgens de vraag: “Kan ik werkelijk weten dat het klopt wat ik nu denk?”

Het vierde inzicht:

‘Doe altijd je best.’ Verwacht niet dat je altijd in staat zult zijn onberispelijk in je woorden te zijn. Onze vaste gewoontes zijn vaak stevig ingesleten. Je kunt ‘je beste best’ doen om onberispelijk in je woorden te wórden. Verwacht evenmin dat je nooit meer iets persoonlijk zult opvatten. Je kunt je beste best ervoor doen. Verwacht ook niet dat je nooit meer van een veronderstelling zult uitgaan. Wees er echter vanaf dit moment alert op wanneer en hoe je zaken voor anderen invult. Je best doen is afhankelijk van je energie. De ene dag betekent dat dat je jezelf voor 200% kunt geven, de andere dag misschien maar voor 90%. Dit vierde inzicht maakt dat alles in ons leven makkelijker wordt. Je zult makkelijker kunnen ontspannen want je kunt niet falen. Je doet je best, dat is genoeg.

Het vijfde inzicht:

‘Wees kritisch, maar leer te luisteren’. Je weet nu dat het meeste wat je hoort niet waar hoeft te zijn. Door voortaan écht te luisteren naar de ander, ga je hem of haar beter begrijpen waardoor je de communicatie optimaliseert. Veronderstellingen en oordelen verdwijnen, respect en begrip voor de ander ontstaat.

8 reacties op “Persoonlijk Leiderschap

  1. Rob zegt:

    Vijf inzichten, maar ook vijf uitzichten. Sommige acties komen vanuit een diepgeworteld gevoel en dat zet je niet meteen uit (inzicht nr 4). maar dat maakt het inderdaad moeilijk.
    Bij een eerdere training kreeg ik “ANNA” mee: “Alles Nagaan, Niets Aannemen”. Op die manier kun je met inzicht nr 3 omgaan.
    Een mooi en nuttig artikel. Mocht ik het boek niet winnen, dan schaf ik het zelf aan. Een verrijking…..

  2. Jacqueline Hanssen zegt:

    Leven naar deze regels vergt moed en partners om mee te sparren. Samenkomen en delen maakt onbewust gedrag bewust in een omgeving van vertrouwen. Ik heb net een tweedaagse wandelworkshop gegeven in een klooster met het thema “nooit meer werken”. Het waren niet de oefeningen maar de momenten van aandacht voor elkaar door met rust te luisteren en feedback gegeven. Hier groeit een mens van 🙂

    Groetjes
    Jacqueline Hanssen

  3. Karin zegt:

    Precies zoals jullie schrijven; het lijkt een open deur…. Totdat je er bij jezelf telkens bij stil probeert te gaan staan.
    Dank jullie wel voor deze ‘anders dan anders’ blog. Laat het boekje maar komen 🙂

  4. Anja zegt:

    Dankjewel voor de samenvatting, we moeten ons systeem alleen nog ELKE dag opnieuw resetten van oude gewoontes en deze samenvatting helpt enorm om gewoon elke dag even over te lezen en in ons mind is gesetteld. Elke dag komen we wel 1 van de 5 tegen en het herkennen doet je een glimlach geven hoe het functioneert en hoe te handelen. Het geeft rust.

  5. Frederique zegt:

    Hallo mensen,
    Leuke nieuwsbrief met alweer praktische tips die me helpen om uit alledaagse valkuilen te blijven.
    Wanneer ik het boek niet win, ga ik het zelf kopen.
    Ik ben trouwens elke keer weer benieuwd naar jullie nieuwsbrief en wat jullie daar dan weer voor een thema belichten. Ga zo door!
    Groeten, Frederique.

  6. karel van der sluiszen zegt:

    W2 Insight staat voor een heldere visie met betrekking tot de aanpak van organisatieverbeteringen.
    Respect voor de manier waarop jullie dit uitdragen
    Het vermogen om meteen een “wij”gevoel te creëren is bij Kleis en Jos in zeer hoge mate aanwezig
    De proeverij was een meer dan interessante ervaring
    Chapeau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers die in onze aanpak geloven