Klagen kost teveel! Doe er iets aan!

‘Wie klaagt die blijft’

Je mag het gerust weten; we schrikken er soms nog steeds van hoe diep ‘Klagen’ in bedrijfsculturen is geworteld. Stoppen met klagen lijkt bijna onmogelijk!

Will Bowen heeft met zijn boek  “Een betere wereld”  wereldwijd succes met zijn stelling dat mensen graag méér willen in hun leven, maar tegelijkertijd klagen over wat ze allemaal al in hun leven krijgen en ervaren. Wanneer je niet tevreden bent met wat je hebt, waarom zou je daar dan nog méér van willen?

Je begrijpt; vanuit onze visie voor een optimaal bedrijfsklimaat binnen organisaties, pakken wij ook dit thema dus graag aan in onze team- en communicatietrainingen binnen bedrijven. Stoppen met klagen levert immens veel op!

Klagen; OK?

Voordat we verder gaan: wat is ‘klagen’ nu eigenlijk? 

‘Klagen’ is uiting geven aan ongenoegen, pijn of ontevredenheid. Wat is er mis met klagen? Klagen is op zichzelf natuurlijk niet verkeerd. Klagen heeft een positieve functie wanneer je dat doet tegenover een persoon die verantwoordelijk is of die je klacht kan oplossen. Klagen is echter niet OK wanneer je klaagt tegen iedereen behalve degene die het kan oplossen.

Deze laatste vorm van klagen is overigens gemakkelijk te herkennen; het begint vaak met het woordje: “Ze”. 

Waarom is deze vorm van klagen niet OK? 

  • Je blijft gefocust op het probleem, niet op de oplossing.  
  • Het is slecht voor je gezondheid. Onze gedachten beïnvloeden ons gevoel en daardoor ook ons lichamelijk welzijn.  
  • Het beschadigt onze relaties met anderen. Wanneer we boos zijn op iemand, zien we diens goede eigenschappen totaal niet meer. Verder; Wie wil er nu een klager in z’n omgeving? Kortom de negatieve energie van klagen verstoort elke relatie.
  • Klagen begrenst je persoonlijk succes en je loopbaan. Je attitude binnen een bedrijf wordt namelijk veel belangrijker gevonden dan je kennis en ervaring. Stel je ziet je bedrijf als een tuin; alles moet groeien en bloeien. Liefst geen onkruid dus. Klagers worden op den duur altijd als ‘onkruid’ ervaren en dus ook ‘gewied’. 

Klagen; de reden en de remedie

Waarom klagen we dan eigenlijk?

Het antwoord: M.O.V.E 

  • Macht. Mensen proberen je in hun ‘kamp’ te krijgen. Wanneer puntje bij paaltje komt willen ze dat je voor hen kiest (politieke partijen bijvoorbeeld). Kinderen doen dat ook bij hun moeder: “Mam… weet je wat… heeft gedaan?”
    • De remedie bij dit soort klagers is niet reageren of tegen de ander zeggen: “Volgens mij hebben jullie twee nog iets te bespreken”.
  • Opscheppen. Deze klagers zeggen eigenlijk: “Ik ben beter dan de ander”. “Dat minpunt van die ander heb ik niet!” of “Mijn standaard ligt veel hoger”. Kijk maar eens in het verkeer en het klagen over het weggedrag van anderen; lees: “Ik rij veel beter, veiliger, verantwoordelijker dan…..”. Roddelen valt bijvoorbeeld ook onder deze rubriek.
    • De remedie bij deze klagers: geef ze een compliment in de trant van: “Wat fijn dat jij dan zo’n goede chauffeur bent!“.
  • Vragen om aandacht. Wanneer ik klaag dan krijg ik aandacht, word ik gehoord of gezien. Geef in zo’n geval positieve aandacht!
    • De remedie bij deze klagers is je vraag: “Wat gaat er wél goed in je leven?”
  • Excuus voor het eigen slechte functioneren of presteren. Dergelijke klagers zeggen eigenlijk: “Het is niet mijn schuld,” of: “Ik kan er niets aan doen want…”. Deze klagers geven met hun klagen eigenlijk anderen om welke reden dan ook schuld. Klagen vanuit deze optiek betekent ook dat deze mensen niet naar een oplossing zoeken. Sterker nog; elke oplossing die jij aandraagt, wordt afgedaan met: “Ja, maar…,” of “Kan niet, want…”.
    • De remedie bij deze klagers is vragen: “Stel dat het toch mogelijk zou zijn, hoe zou je het dan aanpakken?” of: “Hoe ga je het de volgende keer aanpakken?”. 

Doe mee met de uitdaging

Stel je voor; 21 dagen klaagvrij!

Het duurt ongeveer 3 weken (21 dagen) om een gewoonte te doorbreken. Wil jij stoppen met klagen dan is dit je uitdaging! 

Stoppen met klagen, doe je mee?

Zo ja, reageer met een comment onder aan deze blog en stuur een mail en vraag om een handleiding hoe op een leuke, uitdagende, soms frustrerende, bewuste en soms vol zelfspot manier zélf definitief te stoppen met klagen.

Wil je ook als organisatie effectief iets doen tegen een bestaande klaagcultuur? Bel ons of stuur een mail naar [email protected] en we doen je ter gelegenheid van dit artikel dan een fantastisch aanbod wat je gewoonweg niet kunt weigeren! 

Heb je tijd voor een lezing van Will Bowen?

Deze video is absoluut de moeite waard!

18 reacties op “Klagen kost teveel! Doe er iets aan!

  1. Wix Priesterbach zegt:

    Hallo Jos, dank je wel weer voor jullie nieuwsbrief, die ik telkens met plezier lees.
    Mooi onderwerp ook, klagen. Goede, heldere hints hoe hiermee effectief om te gaan.
    Misschien het woordje ‘tegengif’, dat de zachtheid van de erbij behorende boodschap mist, vervangen door ‘remedie’?
    Hartelijke groet, Wix

  2. Marielle Wiertz zegt:

    Hallo,

    Ik werk op de HR afdeling van een groot technisch bedrijf (Bosch) en kom dit probleem regelmatig tegen in onze organisatie. Graag ontvang ik van jullie de leuke handleiding. Misschien heb ik er zelf en mijn collega’s wat aan.

    Alvast bedankt.

  3. Caroline Welgemoed zegt:

    Wat hebben jullie toch telkens bijzondere manieren om het persoonlijk leiderschap binnen organisaties te belichten.
    Natuurlijk doe ik mee, ben benieuwd naar het materiaal.
    Bedankt alvast, Caro

  4. Riny van de Donk zegt:

    Goed artikel, move ga ik zeker gebruiken om de enkele klagers te vragen in welke letter ze denken thuis te horen.
    Zelf ben ik met mijn team bezig met lean de Monozukuri way, we zijn begonnen om alle operators de top 10 van irritaties aan te geven, die hebben we voor 90% opgelost (de rest was te duur). Iedereen had begrip daarvoor. We bespreken nu wekelijks bij het managementbord diverse onderwerpen, we hebben de operators zelf een gedragscode samen laten stellen, over hoe ze het graag zien omtrent leiding en collegae. Natuurlijk gaat dit veel verder maar ik kan dat niet in het kort omschrijven. Resultaten zijn erg goed, nagenoeg geen klagers, motivatie en eigenaarschap zijn sterk verbeterd, ook is de aanspreekcultuur nu sterk aanwezig. Graag ontvang ik nog meer tools om te blijven verbeteren, ik heb dus een gezonde interesse

  5. Francois Backes zegt:

    Duidelijk stuk, werkende in de zorg, zie ik een sector waar veel geklaagd wordt. Zeker gezien de op hande zijnde transitie. Ik moet toegeven mijn handen niet in onschuld te kunnen wassen en wil zeker de 21 dagen uitdaging aangaan.

  6. Lucien Dirix zegt:

    Hè Jos, ik klagen, pfff, dat heb ik toch niet nodig, da’s puur een zwaktebod van anderen, dat ligt niet aan mij. Weet je wat: doe mij maar zo’n handleiding 😉

    Dank, groet,

    Lucien

  7. Servé Luijten zegt:

    Ik word ook per ommegaande altijd kriegel zodra iemand begint te klagen juist nu ik zo probeer om positief te blijven. Dat wil niet zeggen dat ik ook af en toe iemand opzoek om even stoom af te blazen dus ik kan je handleiding nog wel gebruiken lijkt me.

  8. Hanneke van Dijk zegt:

    fijn dit te lezen, zeker nuttig en toepasbaar. En begin bij jezelf, dus de wereld iets mooier te maken door niet meer (of minder?) te klagen? ik zeg MOVE! prettige dag, hartelijke groet, Hanneke

  9. Marielle zegt:

    Hallo,
    Ik wil graag meedoen met mijn afdeling (HR) om het te testen. Misschien is het iets om later in het hele bedrijf uit te rollen. Ik ontvang graag alle materialen.

    Alvast bedankt.

  10. Neda zegt:

    Hallo,
    Déjà-vu… u schrijft telkens over wat echt bestaat maar genegeerd wordt door de meeste bedrijfsleiders omdat zij zelf niet weten hoe daarmee om te gaan. Wat uiteraard heel jammer is.
    Ik probeer zelf de eerste stap te zetten en doe ik graag mee met de uitdaging.
    Ik kijk uit naar het materiaal waarvoor alvast dank!
    Groeten

  11. Paul zegt:

    Een mooi artikel om klagen anders te benaderen. Zowel inzetbaar voor persoonlijk leiderschap als voor leiding geven aan een afdeling.

  12. Paul zegt:

    Een mooi artikel om klagen anders te benaderen. Zowel inzetbaar voor persoonlijk leiderschap als voor leiding geven aan een team

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers die in onze aanpak geloven