Wat ga je doen wanneer je later groot bent?

Stip op de horizon

2020 is net begonnen, het begin van een nieuw decennium en de reclamemedia spelen in op onze verlangens om op korte termijn weer slank te worden, in conditie te raken en op een gezonde manier te leven. Er wordt echter geen aandacht gegeven aan iets wat veel belangrijker is in ons leven, nl. onze persoonlijke ‘Stip op de horizon’, oftewel: datgene waar we op langere termijn naar toe willen.

Een uitgelezen moment om dit thema weer eens aan te snijden!

Navigatie

Om bij het begin te beginnen, wat houdt deze ‘Stip’ precies in?

Neem het maken van een autorit als voorbeeld. Je weet van tevoren waar je naar toe wilt, wat je op deze bestemming gaat doen en welke verwachtingen je daarover hebt. Wanneer je om een bepaalde reden gehinderd wordt in het bereiken van je bestemming (wegomlegging, file etc.) vind je dat a: niet prettig en b: zoek je meteen naar nieuwe oplossingen. De navigatieapparatuur is hier een mooi hulpmiddel.

Hetzelfde geldt wanneer, eenmaal aangekomen op je bestemming, je verwachtingen om de een of ander reden niet worden waargemaakt en omstandigheden anders zijn dan je had gedacht. Ook dan maak je nieuwe keuzes en zet je stappen om toch te krijgen wat je wilt.

Als dit een normale handelwijze is voor iets simpels als een autorit, waarom doen we dan niet precies hetzelfde voor de belangrijke aspecten van ons leven? Check het maar bij jezelf en beantwoord deze vraag:

Wat ga je doen wanneer je later groot bent?”

Is je antwoord duidelijk en goed omlijnd antwoord? Heb jij je reis al gepland, weet je wat je wilt gaan doen en welke verwachtingen je hebt? Of heb je meer een vaag gevoel of een verlangen?

Wellicht heb je zelfs helemaal geen idee en voel je je misschien wel depressief omdat je voor je gevoel ‘stil staat’ op dit moment niet het beste uit jezelf haalt en je leeft vanuit de ‘waan van de dag’

Dromen

We hebben er al meerdere artikelen over geschreven: ‘dromen’ als basis voor de doelen in je leven. Lees bijvoorbeeld dit artikel nog eens:

We dromen veel te weinig. We worden opgevoed met meetbare criteria en wat de maatschappij en anderen van ons verwachten; ‘dromen zijn bedrog’.

De kracht van dromen wordt echter mateloos onderschat. Dromen is leuk en fijn en geeft energie. Je creëert jouw wereld zoals jij dat wilt en alles is mogelijk. Door te dromen kom je in contact met wat voor JOU belangrijk is. Je voelt je passie en je voelt ook hoe waardevol het is wanneer je die passie een praktische en prominente plaats in je dagelijkse leven zou geven.

Jouw passie

Waar verlang jij naar? Wat wil je realiseren of ‘neerzetten’ in deze wereld? Hoe zou het zijn wanneer dit ook deel gaat uitmaken van jouw ‘Stip’? Hoe zou het zijn wanneer je hierbij ook geen enkel ‘Ja maar’ bij jezelf zou bespeuren? Fantastisch toch!

SPICE

Wanneer je je tot nu toe herkent in dit artikel en de voor jou belangrijke ‘stippen’ voor je leven wilt zetten, is het tijd voor actie. Voeg ‘SPICE’ aan je leven toe en ga aan de slag met deze eenvoudige acties:

  • Source: Welke ideeën en passies heb je die je voor jezelf als ‘Stip op de horizon’ in jouw leven wilt hebben? Schrijf die duidelijk op. Let op: géén ‘Ja-Maren’!
  • Picture: Je gaat aan de slag om deze ideeën zo duidelijk mogelijk te visualiseren. Je moet het niet alleen voor ogen hebben, maar het a.h.w. ook proeven, ruiken en voelen! 
  • Implement: Vervolgens ga je stappen zetten om naar je idee of doel toe te werken. Als je bijvoorbeeld een appeltaart wilt bakken, moet je daarvoor de ingrediënten kopen en samenvoegen. Als je de verkeerde ingrediënten toevoegt of de oven niet aanzet, krijg je geen goede appeltaart. 
  • Consequence: Wanneer je de (voor je gevoel) juiste stappen zet, geeft dat resultaat. Hier wordt het echter spannend; wanneer het resultaat in de praktijk de eerste keren tegenvalt, zijn er veel mensen die teleurgesteld zijn en stoppen en opgeven. Met andere woorden: ze gooien de appeltaart meteen in de prullenbak! Heel jammer!
  • Enrichment: Het grootste gedeelte van je energie heb je in je doel gestoken en het is zonde om nu te stoppen. Nu is het tijd om door te zetten en te corrigeren wat niet werkt. “Wat moet je anders gaan doen om die appeltaart helemaal goed te krijgen?”

Actie!

‘SPICE’ is volop actie en gewoon doen. Sommige mensen hebben hier genoeg aan omdat ze al een duidelijk beeld hebben van hun ‘Stip’.

Het merendeel van mensen echter heeft ondersteuning nodig die verder gaat en die stevige en duidelijke handvatten biedt bij zowel het benoemen van hun ‘Stip’ als het ernaar toe werken. In ons eentje onze eigen ideeën helder krijgen is immers super lastig! Waar wil JIJ naar toe?

Strategie met Ballen

Bij W2 Insight hebben we daarom ‘Strategie met Ballen’ standaard in onze dienstverlening opgenomen en zo de afgelopen jaren talloze ondernemers, teams, leidinggevenden, werkzoekenden en medewerkers geholpen hun ‘Stip’ helder te krijgen

‘Strategie met Ballen’ is een verbluffend snelle, eenvoudige en tegelijkertijd gedegen methode om ervoor te zorgen dat jij aan het roer staat van je eigen leven met een heldere visie voor ogen en een duidelijk plan om deze ook daadwerkelijk te realiseren. De methode helpt je om je dromen, doelen of ambities super concreet te krijgen om vervolgens ook alle stappen uit te kunnen werken die je moet gaan zetten om deze te bereiken.

Cadeau voor jezelf

Begin 2020 met jezelf een mooi cadeau te geven in de vorm van een event ‘Strategie met Ballen’. Wil jij nieuwe wegen inslaan en weten hoe je voortaan een kristalheldere ‘Stip op de horizon’ kunt stellen en helder bepalen welke exacte stappen en acties daar voor JOU bij horen? Vul het contactformulier rechts in en vraag ons hoe we jou kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers die in onze aanpak geloven