Leiderschap en robots

Alarmerend

Volgens diverse studies dreigt binnen 30-50 jaar bijna de helft van alle banen wereldwijd uitgevoerd te gaan worden door robots, computers en verregaande automatisering. Onze aanleiding voor dit artikel Leiderschap en robots.

Veel ondernemers denken dat met name laaggeschoolde arbeiders het slachtoffer zullen worden van nieuwe ontwikkelingen. Deze tweede golf van automatisering zal de arbeidsmarkt echter veel dieper raken.
Met name de miljoenen goedbetaalde en tot nu toe altijd veilig geachte banen in het middensegment worden bedreigd.
Deze transitie kan daarom vergaande gevolgen hebben; in Nederland zouden er zo maar eens 3 miljoen banen kunnen verdwijnen.

Ter vergelijking: in de nieuwe Participatiewet hebben werkgevers en overheid tot 2026 de verantwoordelijkheid gekregen om voor 125.000 extra banen te zorgen voor mensen met een arbeidsbeperking.

De technologische sneltrein
VPRO Tegenlicht maakte een aflevering over deze thematiek met de titel: ‘Het Werken van Morgen’.
In deze documentaire komt oa. Andrew McAfee aan het woord; MIT-professor en co-auteur van het boek ‘Het tweede machinetijdperk’.
Met zijn aankondiging van een tweede tijdperk van verregaande automatisering heeft dit boek wereldwijd voor veel commotie gezorgd en werd het een New York Times bestseller.

Om een massaal verlies van banen te voorkomen en het ontstaan van nieuwe beroepen en een andere manier van werken een kans te geven, moeten burgers, overheid en onderwijs volgens McAfee snel de bakens verzetten.
Vandaag nog, want de technologische sneltrein raast in hoger tempo voort dan ooit tevoren!
Om je een indruk te geven: iedere 18 maanden verdubbelt de capaciteit van geheugen, opslag en bandbreedte.
Onze smartphones van nu zijn de supercomputer van slechts één generatie geleden!
De rekenkracht die ons over enkele decennia ter beschikking staat is zó groot, dat we die nu nog niet eens kunnen bevatten.

http://www.youtube.com/watch?v=uMKacPcEHiw

Toekomstschets
Tegenlicht bericht van de Amerikaanse stad Boston. Hier worden ‘as we speak’ robot- en computertoepassingen ontwikkeld die de manier waarop wij werken sterk zullen veranderen. Deze industrie groeit snel en door universiteiten als MIT en Harvard wordt volop gewerkt aan robots voor onder andere kantoren, ziekenhuizen en de bouw.

Misschien is jouw volgende manager wel een robot!

Een ander voorbeeld; op de Eliot Innovation School wordt kinderen in de kleuterklas geleerd te denken in algoritmen. Kinderen tussen 4 en 14 jaar volgen dagelijks robotica lessen en leren op dit moment het hi-tech werken van morgen.

Doemscenario’s?
Menig filmmaker in Hollywood heeft deze toekomst al laten zien in spannende films.

Creativiteit en Leiderschap
De hierboven geschetste ontwikkelingen bieden ook volop kansen, wellicht méér dan we ons nu even kunnen voorstellen!

Sleutelwoorden hierbij ; Creativiteit, Leiderschap en Veranderbewustzijn:
Niet te blijven zitten waar je zit, maar onderzoeken hoe jij je leven en je organisatie opnieuw of anders vorm kan geven.
Onderzoeken welke kwaliteiten je als organisatie en als mens kunt toevoegen aan je omgeving.
Voortdurend je comfortzone vergroten door ‘out of your box’ te denken.
Groter denken dan je tot nu toe gewend was te denken.
En misschien wel bij alles wat je doet jezelf voortdurend de vraag te stellen:

Waarom?

Leiderschap en Robots. Wat doe jij?

We zijn zeer benieuwd naar je reactie!

PS: meer interessante uitzendingen van VPRO Tegenlicht vindt je hier

4 reacties op “Leiderschap en robots

  1. Feek van Zon zegt:

    Hallo Jos en Kleis,
    Inderdaad een heel ander ‘soort’ artikel als wat ik van jullie gewend ben.
    Confronterend en herkenbaar! Ook op mijn afdeling heb ik helaas minder arbeidsplaatsen door een toenemende automatisering. Wanneer wij als organisatie meer ‘ vooruit’ hadden gedacht, hadden we wellicht een tweetal ontslagen kunnen voorkomen.
    Dank jullie wel voor dit artikel. Ik hoop dat veel van jullie lezers het ter harte gaan nemen.

  2. gwen fleuren zegt:

    Zeer herkenbaar. De robots voor de zorg staan al klaar! Vorige week seminar gehad over digitaal 3 D learning op je tablet. Het AZM heeft de module al klaar, het leren omgaan met een pomp word niet meer geleerd aan het bed, maar op je tablet en wel levensecht. De volgende stap heb ik ook al mogen zien, hologrammen……ik kan me er (nog) niet echt iets bij voorstellen, maar een jaar geleden werd het toch ook al benoemd. Daarentegen zag ik daar ook stopcontacten op zonne-energie, die zich gewoon opladen als je ze aan de raam plakt…….de ontwikkelingen zijn fascinerend (en beangstigend).
    Als we allemaal parttime gaan werken, dan kan het voorlopig nog banen opleveren……losstaand van de consequenties van parttime werken….
    Ontwikkelingen……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opdrachtgevers die in onze aanpak geloven